Het vlaggensysteem

Wat: Het Vlaggensysteem is een methodiek die gezond seksueel gedrag stimuleert en draagt bij aan het voorkomen en terugdringen van seksueel grensoverschrijdend gedrag onder kinderen en jongeren. Het Vlaggensysteem biedt professionele opvoeders, die met kinderen en jongeren met of zonder beperking werken, een interventie om seksueel gedrag te beoordelen, het te bespreken met collega’s, de kinderen en jongeren zelf, en om gepast te reageren.

Het beoordelen van het seksueel gedrag doe je aan de hand van vier kleuren vlaggen: een groene, gele, rode en zwarte vlag. Aan de hand van de zes criteria beoordeel je dan welke kleur vlag het wordt en hoe je adequaat kunt reageren.

Een belangrijk onderdeel van het Vlaggensysteem is de normale seksuele ontwikkeling. FABRIEK69 gebruikt hiervoor het seksueel ontwikkelingsspel.

Wil je graag met het vlaggensysteem aan het werk, volg dan altijd eerst deze interactieve basistraining van het Vlaggensysteem. Deze training wordt sinds kort als onderdeel van dit project gegeven omdat we regelmatig vragen krijgen, hoe je bij kinderen en jongeren (met of zonder beperking) herkent wat normaal seksueel gedrag is, wat seksueel grensoverschrijdend gedrag is en hoe je daar adequaat op kunt reageren.

De training Vlaggensysteem wordt gegeven door gecertificeerde trainers van FABRIEK69.

Doelgroep: Professionals uit onderwijs, zorg en welzijn

Datum: 3 oktober 2024

Tijd: 9.30-16.30 uur

Locatie: Wordt later bekend gemaakt

Deze training is SKJ-geaccrediteerd met 6 punten, voor jeugd- en gezinsprofessionals.